OpenVPN

Az openvpn telepítése, beállítása, használata. Egyszerű, gyors, platformfüggetlen, megbízható, könnyű adminisztrálni, …. sorolhatnánk még, hogy mik jellemzik az openvpn-t. De nekünk most elegendő annyi, hogy egyszerűen konfigurálható végfelhasználói oldalon, s így nem kell pilótavizsga a beállításokhoz.

Töltsük le a szoftvert innen. Itt keressük meg az operációs rendszerünknek megfelelő verziót. Amennyiben windowst használ, úgy az első táblázatból keressük meg a “Installer, Windows 7 and later” sort, és töltsük le a hozzá tartozó telepítő állományt. A telepítése úgy zajlik, mint bármely más windows-os programnál. Ha kérdez, olvassuk el, s fogadjuk el amit felajánl. Fontos, hogy telepíteni fog meghajtó programot is a gépre, válasszuk azt, hogy megbízunk a gyártóban. Ha véget ért a telepítés, már félúton járunk. Az asztalon elhelyez a program (amennyiben nem kapcsoltuk ezt ki a telepítésnél) egy OpenVpnGUI nevű parancsikont. (Erre nyomjunk egy jobb gomb tulajdonság menüpontot, s a kompatibilitási fülön jelöljük be, hogy rendszergazdai jogosultsággal fusson. Erre azért van szükség, mert a kapcsolat kiépítésekor a szoftver megkísérli átírni a routingot a számítógép beállításaiban, s alacsonyabb jogosultsággal nem fogja tudni megtenni ezt. (a routing a hálózati adatforgalmat befolyásolja. Ez mondja meg, hogy egy-egy csomag merre haladjon, milyen útvonalon legyen elérhető. A mi esetünkben pont erre van szükség, hisz egy védett csatornába kívánjuk terelni az adatfolyamot)) –ezt akkor végezzük el, ha szükséges. Az utóbbi időben már nem feltétlenül szükséges, windows verziója válogatja, hogy kell-e ez.

Ha a fentiekkel megvagyunk, akkor már csak a konfigurációs állományokra lesz szükségünk. Ezt a szolgáltatótól kapjuk várhatóan egy zip állományban, amiben 3db fájl található. Ezek egyesével: .ovpn, .key, .p12 file-k. Ezeket kicsomagolás után másoljuk be a “c:\Program Files\OpenVPN\config” mappába. Ezen mappának az írásához szintén rendszergazdai jogosultság szükséges! Erre azonban majd kér engedélyt a számítógép.

Program feltelepítve, beállítva, konfig állományok a helyükön, így induljunk. Asztalon OpenVPNGui nevű parancsikont elindítjuk, majd az óra mellett a tálcán megkeressük az ikonját. Ez egy stilizált számítógép ikon fehér színnel egyenlőre. Rákattintunk jobb egérgombbal, majd a helyi menü tetején a “connect” menüre. Ezt követően ha kaptunk felhasználói nevet/jelszót akkor azt bekéri a program, vagy ha nincs ilyen beállítva, akkor egyszerűen megkísérli a kapcsolat létrehozását. Ha minden jól megy, akkor az ikon zöldre vált, s eltűnik a színről a program ablaka. Ebben az esetben készen vagyunk, él a vpn kapcsolatunk, s tudjuk használni annak előnyeit.

error: Content is protected !!