VPN

Bemutatása

A VPN lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz.

A kapcsolat „magán”-jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztül menő adatok a titkosítás miatt nem láthatók az eredeti hálózaton. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható a különböző adatfolyamok elkülönítésére vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.

A VPN-funkciót gyakran beépítik a routerekbe, de sok esetben szoftveresen valósítják meg.

Gyakorlati alkalmazásai

Céges hálózat elérése

A VPN egy gyakori alkalmazása, amikor a munkatársak a cég belső hálózatához távolról biztonságosan férhetnek hozzá: az interneten keresztül titkosított csatorna hozható létre a dolgozó számítógépe és a vállalat szervere között.

Internethasználat

Számos cég kínálja nyilvános szolgáltatásként, hogy VPN-szerveren keresztül böngészhetünk a világhálón. Ilyen szolgáltatás igénybevétele esetén a saját gépünk és a VPN-szolgáltató szervere között egy titkosított kapcsolatot építünk ki, és a publikus internetre a szolgáltató szerverének nevében lépünk ki.

Előnyei a közvetlen internethasználathoz képest:

  • a webhelyek számára az adatforgalom a VPN-szerver országából érkezőnek látszik
  • a saját internetszolgáltató nem látja az adatforgalom részleteit
  • nyilvános hálózat használata esetén nehezíti az adathalászok dolgát.

Hátrányai:

  • lassabb internetelérés
  • az adatforgalom részleteit a VPN-szolgáltató látja.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Virtu%C3%A1lis_mag%C3%A1nh%C3%A1l%C3%B3zat#cite_note-ITK-3

error: Content is protected !!