Mailstore

Aki az interneten tevékenykedik, már szinte mindenki hallotta, tud róla, használja a levelezést. E-mail. Ma már szinte mindenkit beszippant valamelyik nagy szolgáltató. Google, Yahoo, Hotmail, Microsoft, de a magyar piacon is vannak azért ingyenes szolgáltatók, pl a c3.freemail.hu aki mostanra csak freemail.hu domain névre rövidült. Óriási a választék, nem beszélve a különböző szolgáltatók által nyújtott levelezési lehetőségekről. Az internet hajnalán minden szolgáltató adott az előfizetőinek saját domain neves e-mail címet, amivel akkor volt probléma, amikor szolgáltató váltásra került a sor. Ekkor mindenkit értesíteni arról, hogy bizony változik az ember e-mail címe, s a jövőben itt vagy éppen ott lesz elérhető írásban. Ez a kommunikáció szükséges volt, hogy az ismerősök a jövőben is elérjék az embert. Erre nyújt megoldást egy-egy domain név megvásárlása, ami már költséggel jár, még ha nem is olyan óriásival. A probléma inkább abban rejlik, hogy foglalkozni kell vele, s egy kicsit érteni is hozzá.

Aztán itthon is elindultak a nagyok, majd jött a google, ahol első körben csak meghívóval lehetett fiókhoz jutni. Mára eljutottunk odáig, hogy ha android alapú mobilt vásárol valaki, akkor kötelező jelleggel rendelkeznie kell egy ilyen e-mail címmel. A microsoft is hasonlóképpen oldotta meg a windows-ba való bejelentkezést, azonban itt még van lehetőség arra, hogy saját e-mail címet adjunk meg, de az bonyolult… Sokkal egyszerűbb azonban regisztrálni egyet, ami egy felhős tárhelyből dolgozik, a Microsoft szervereiről.

De mi is az a mailstore???? A mailstore egy e-mail archiváló program. Létezik belőle fizetős és létezik otthonra ingyenesen használható verzió. A fejlesztő cég igen alaposan beleásta magát a kérdésbe, és azt kell mondjam profi munkát tett le az asztalra. Céges környezetben windows kiszolgálóra javasolt telepíteni, s az első éves beugró után “bagóért” lehet frissíteni a licenszt. Az új felhasználók után kell egy kicsit nagyobb összeget fizetni. Saját telephelyen üzemeltethető, nem szükséges szolgáltatói szervert igénybe venni hozzá. Bíróságon bizonyító erővel felhasználható a benne található tartalom, hisz utólagosan nem tudjuk megmásítani annak a tartalmát. Biztosítja az adatok sértetlenségét, valamint azok integritását is. Az adatok titkosítottan kerülnek tárolásra, …. szóval van benne egy halom olyan megoldás, ami biztonságossá teszi. És bizony vannak benne igen szerethető megoldások. Ilyen pl. az adatok tömörítése, a levelek, csatolmányok ezeknek akár tartalmára is kiterjedő indexelése és kereshetősége. Ha egy csatolmány többször van jelen több levélben, az csak egyszer kerül letárolásra (deduplikáció).

Egy felhasználóhoz tetszőleges darabszámban lehet e-mail címet rendelni, így akár 10-20-30-…db e-mail címet is képes kiarchiválni egyetlen felhasználóhoz. A pro vagy fizetős verzió képes akár teljes exchange, kerio, …. vagy egyéb mailszerver összes felhasználóját egyetlen mester jelszó beállítással archiválni. Kezeli a már nem aktív e-mail címeket is. A már mentett tartalom csak akkor törlődik, ha erre jogosult felhasználó törli, és akkor is csak úgy, ha a biztonsági beállítások, adatmegőrzési szabályok ezt lehetővé teszik. = nincs többé elveszett levél, vagy hosszas keresgélés egy-egy levél után.

Mivel a rendszer olyat villantott, hogy érdemes vele foglalkozni, így vizsgát tettem belőle, hogy minél jobban megismerjem azt, s szükség esetén tudjam hova kell nyúlni…. MCAS Attila Bana

error: Content is protected !!