Informatia / Hálózat

Az informatika világában ma már nem csak rézdróton jönnek –mennek a bitek, hanem ez olykor a levegőben hullámok formájában, olykor pedig fény formájában üvegszálon történik. Hogy mikor mit érdemes használni? És milyen eszközöket rakjunk az informatikai és telekommunikációs eszközök elé? Ez bizony egy érdekes kérdés, ami minden esetben felmérést és előzetes tervezést igényel.

Egy vasútállomáson például, mikor beáll az InterCity, elugrik a 2,4Ghz-es wifi. Még akkor is megáll a forgalmazás a kocsikon elhelyezett eszközök túlméretezése miatt, ha másik csatornákon akár még mehetne is zavarás nélkül. Ide nem ajánlunk vezeték nélküli hálózatot 2,4Ghzes tartományban.

De akár egy nagyobb telephelyen sem ajánlunk réz kábelt, ahol a távolságok meghaladják a 300méteres távolságot. Ez utóbbi helyre már inkább optikai gerinchálózatot javaslunk. Ugyanakkor egy közösségi házban már inkább a wifi valamely formája lesz a megfelelő technológia a vendégek felé, míg az asztali gépekhez továbbra is kábelen visszük a hálózatot.